Tips

Enkele handige tips om uw woning veilig achter te laten.

Sluit alle ramen en deuren zorgvuldig.
Geef een inbreker geen kans om binnen te komen via een opening die u zelf laat. Vergeet ook de ramen op de bovenste verdieping of dat van het toilet niet. Zorg er ook voor dat het tuinhuis goed afgesloten is.
---
Verstevig uw sloten.
Enkel het sluiten van ramen en deuren is niet voldoende: zorg dat uw sloten en grendels inbraakbestendig zijn. Een slecht beveiligde deur is in minder dan 1 minuut open te breken. Heeft u een schuifdeur die naar de tuin leidt? Voorzie ook daar een slot of een stang in de goot erachter. 
---  
Geef uw huis een bewoonde indruk.
Laat bijvoorbeeld het licht aan- en uit gaan op regelmatige tijdstippen met behulp van tijdschakelaars. Hou ook de begroeiing voor de woning laag voor een betere zichtbaarheid. 
---
Vraag uw buren een oogje in het zeil te houden.
Breng buren op de hoogte van uw vakantie. Vraag ze (of een andere vertrouwenspersoon) de brievenbus leeg te maken en overgordijnen of rolluiken te openen en te sluiten. Een overvolle brievenbus toont namelijk snel dat u afwezig bent.
5) Berg materiaal dat kan gebruikt worden om mee in te breken veilig op.
Help de inbreker niet door een ladder te laten staan. Berg ladders, schroevendraaiers, tangen, ... veilig op. Ook buitenstopcontacten zet u beter zonder stroom tijdens uw afwezigheid. 
---
Ga discreet om met uw vakantiedata.
Schreeuw niet van de online daken dat u met vakantie gaat. Geef ook uw vakantiedata niet prijs via sociale media. Niet enkel vrienden lezen mee. Wacht dus liever ook met vakantiefoto‚Äôs tot u terug thuis bent. 
---
Bewaar waardevolle voorwerpen in een kluis of verstop ze.
Beperk de inkijk in uw woning door gordijnen te hangen. Laat ook geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Berg juwelen of andere waardevolle voorwerpen of papieren op in een goed verborgen kluis of een niet voor de hand liggende plaats zoals de kinderkamer. 
---
Denk aan inbraakwerende ramen en deuren. 
---
Laat u adviseren door de preventiedienst.
De stad of gemeente waar u woont heeft ook een preventieadviseur waarop u beroep kunt doen. Hij of zij gaat met u het hele huis rond en geeft u advies over mogelijke structurele maatregelen die u kunt treffen om uw huis inbraakwerend te maken. Het is ook mogelijk aan de politie te vragen om tijdens uw vakantie een oogje in het zeil te houden. Vraag hiervoor een formulier aan in uw politiekantoor. 
---
Voorzie eventueel camerabeveiliging.
Hou uw woning vanop afstand in de gaten met onze camerabewaking. Voor een oplossing op maat komen we vrijblijvend langs.

Brandveiligheid

Onderhoud uw CV-installatie
Laat jaarlijks of tweejaarlijks, afhankelijk van het type, uw CV-ketel nakijken en reinigen. Een slecht werkende ketel kan tot onvolledige verbranding leiden, waardoor koolmonoxide ontstaat. Koolmonoxide is zeer brandbaar en het inademen van de stof is levensgevaarlijk.
---
Reinig uw schoorsteen regelmatig
Laat uw schoorsteen elk jaar door een vakman vegen. Vraag hier ook een attest van, want bij sommige brandverzekeringen is dit zelfs jaarlijks verplicht.
---
Wees alert met vuur
Let op met kaarsen, laat ze niet ongedoofd achter. Doof ook sigaretten correct en gooi ze niet in een vuilnisbak. Hou kinderen uit de buurt van vuur, lucifers of aanstekers.
---
Let op in de keuken
Woningbranden ontstaan vaak tijdens het koken. Schakel uw kookplaat uit als u (snel even) de ruimte verlaat. Een blusdeken ophangen of bewaren op een vlot bereikbare plaats voor mocht er toch vuur ontstaan is eveneens een must. Ten slotte is een brandblusapparaat eveneens onmisbaar in een brandveilige keuken.
---
Onderhoud uw huishoudtoestellen
Reinig regelmatig de filters van uw afzuigkap of droogkast (na elke droogbeurt). Voorzie ook voldoende verluchting bij inbouwapparaten die warm kunnen worden.
---
Schakel elektrische toestellen uit
Laat uw computer, laptop of televisie niet op stand-by staan, maar schakel ze altijd volledig uit.
---
Gebruik stekkerdozen op een correcte manier
Sluit geen grote hoeveelheid toestellen aan op 1 stopcontact door verdeeldozen te combineren.
---
Laat uw elektrische installatie controleren
Elke elektrische installatie moet gekeurd worden na plaatsing in verband met brandveiligheid. Daarna dient de keuring te gebeuren om de 25 jaar en eveneens in een aantal specifieke gevallen zoals na wijzigingen.
---
Voorzie rookmelders
Rookmelders helpen de brandveiligheid van uw woning te verhogen. U plaatst best 1 melder per verdiep, ook in de kelder en op zolder waar bv. een droogkast of CV-installatie staat. Ze waarschuwen meteen bij gevaar en zijn bovendien al verplicht bij nieuwbouw, bij renovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is, en bij huurwoningen met een nieuw huurcontract dat afgesloten werd na 31 december 2012.
---
Zorg voor een vluchtplan
Mocht er toch brand ontstaan heeft u een vluchtplan nodig om de woning snel te kunnen verlaten, ook als bv. de voordeur of trap geblokkeerd zijn. Bespreek met uw gezin hoe iedereen de woning zo snel mogelijk kan verlaten en oefen dit in zodat iedereen weet wat te doen bij brand.